Ziołolecznictwo znane jest od wieków i nadal wykorzystuje się dobroczynne ich działanie poprzez wykorzystywanie ich do produkcji mieszanek, herbat czy maści. Zioła lecznicze wykorzystywane są zarówno w produkcji leków jak i kosmetyków, a wciąż odkrywane nowe właściwości tych roślin pozwalają na coraz szersze ich stosowanie.
Właściwości ziół pozwalają na wykorzystywanie ich nawet w całości, gdyż zarówno korzeń, kłącze, jagody, jak i liście, nasiona czy kwiaty posiadają składniki z których można wykonać napar, wywar, wyciąg, inhalację, nalewkę czy maść. Jak wykazują badania, biologicznie czynne składniki ziół to na przykład: alkaloidy, flawonoidy, saponiny, kumaryny, glukozydy nasercowe, olejki eteryczne. Zawierają one także witaminę C czy składniki mineralne bardzo potrzebne w wielu procesach życiowych organizmu. Mikroelemety takie jak: fosfor, wapń, sód, potas, żelazo, jod, cynk czy selen, to tylko niektóre z ważniejszych składników ziół.
Coraz częściej wykorzystuje się w leczeniu wielu schorzeń mieszanki różnych roślin leczniczych tworząc na przykład zioła na odchudzanie. Posiadają one w swoim składzie: szałwię, fiołek trójbarwny, kruszynę pospolitą, krwawnik pospolity. Zioła te przyspieszają przemianę materii, wspomagają trawienie poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych, oczyszczają organizm z toksyn.