Właściwości miodu manuka

miody manukaMiody manuka są nadzwyczajne. Pochodzą z Nowej Zelandii, gdzie zbierane są z krzewów manuka jedynie w nielicznych miejscach tegoż państwa. Ten specyficzne produkt podbił serca wszystkich ludzi na całym świecie, którzy niezwykle dbają o zdrowe żywienia oraz własne zdrowie.

Miody manuka – według opracowanych kryteriów przez rząd Nowej Zelandii w 2013 roku – muszą między innymi pochodzić z krzewów Manuka, charakteryzować się smakiem potocznie nazywanym „mineralnym” – lekko gorzkim, a także posiadać silny zapach oraz składniki aktywne, takie jak methylglyoxal (MGO). Często są również nazywane „miodami z Nowej Zelandii”.

MGO to składnik, na podstawie którego wyróżnia się właściwości miodu manuka. Jego stężenie sprawia, iż posiada on odmienne działania. Im wyższe stężenie, tym większe właściwości miodu.

Każda partia jest poddawana wielu szczegółowym testom oraz badaniom, a na ich podstawie jest określana ich jakość. Na rynku można spotkać między innymi rodzaje MGO 30+ aż do MGO 550+. Miody te wzmacniają również odporność, a także działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie.

Miódy manuka ŚwiatMiodów nie jest lekiem, a jedynie produktem spożywczym. Ogólnie mówi się, iż powinno się go zażywać od dwóch do trzech łyżeczek z samego rana, na czczo. Można również jego go dwa razy dziennie, na dwadzieścia minut przed posiłkiem. 500g słoiczku powinno starczyć na około miesiąc.