Właściwości melisy lekarskiej

Melisa lekarska to dość popularne zioło, obecne od wieków w polskiej kuchni i w sztuce zielarskiej. Jest ono tak często stosowane ze względu na swoją potwierdzoną badaniami skuteczność w leczeniu nerwic, zaburzeń snu, a także problemów z układem trawiennym.

Melisa lekarska w ziołolecznictwie

herbatka z melisyNapar z tego ziela można stosować między innymi przy uczuciu niepokoju, bezsenności, kołataniu serca będącym jednym z objawów nerwicy, napięciu przedmiesiączkowym, w stanach lękowych i podczas migreny. Olejek z melisy lekarskiej ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, dlatego świetnie przydaje się podczas leczenia przeziębienia i grypy. Można nim także płukać bolące gardło – co prawda nie zniweluje bólu, ale za to pomoże uporać się z infekcją. Ponadto roślina ta pomaga przy problemach z żołądkiem i jelitami, łagodzi bolesne skurcze, zmniejsza gazy i działa tonizująco.

Zastosowanie w kuchni

Melisa lekarska może być z powodzeniem stosowana także jako przyprawa. Ma delikatny cytrynowy smak i z tego względu jest polecana głównie do sałatek. Świetnie komponuje się z estragonem. Doprawiając potrawy melisą warto pamiętać, by nie przesadzić i nie dodać także ostrych przypraw, bowiem wtedy jej smak i aromat znikną.

Jej drobne, karbowane liście często służą jako naturalna ozdoba podawana z lodami, deserami i naleśnikami na słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *