Wiele osób jest zmuszonych do unikania nabiału ze względu na problemy zdrowotne. Niestety, taka zmiana diety wymaga również zmiany wielu przyzwyczajeń. Na przykład trzeba zrezygnować z porannej kawy z mlekiem… Ale czy na pewno? Na szczęście – już nie. Coraz częściej na półkach sklepowych pojawiają się napoje roślinne, które z powodzeniem zastępują tradycyjne krowie mleko a dodatkowo są zdecydowanie zdrowsze i przynoszą więcej korzyści dla naszego organizmu.
Wbrew obawom mleko z migdałów czy kokosa może być z powodzeniem używane jako zamiennik krowiego mleka. Doskonale sprawdzą się one zarówno do potraw ciepłych, jak i zimnych a desery przygotowane z nimi będą smakowały naprawdę wybornie. Często stają się one także dodatkiem do zup czy dań mięsnych.
Warto jednak pamiętać o tym, że niekoniecznie to, co wydaje nam się zdrowe, takie jest w rzeczywistości. Zdarza się, że ”sklepowe” mleka roślinne to niezdrowa kaloryczna bomba, której nie chce się włączać do swojej diety. Z tego też powodu doskonałą alternatywą jest przygotowanie mleka migdałowego czy orzechowego samodzielnie w domu!
Tak naprawdę mleko można przygotować z wszystkiego. Potrzebujemy jedynie wody, blendera i jednej z wielu roślin. Może to być ryż, owies, sezam, kokos, migdały czy soja… Wystarczy sprawdzić idealną proporcję pomiędzy wodą a rośliną i w kilka minut możemy cieszyć się absolutnie naturalnym napojem roślinnym.