Koreczki śledziowe – fantastyczna przekąska nie tylko na imprezę

Sezon letni w pełni. W tym czasie dużo chętniej spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi czy spędzamy czas na świeżym powietrzu grilując. Jest to też moment nasilonych imprez urodzinowych czy imieninowych. Przygotowując menu na przyjęcie warto wziąć pod uwagę przekąski ze śledzi. Są nie tylko pyszne i zdrowe, ale też mogą zaskoczyć gości formą podania. Jak się do tego zabrać?

Koreczki śledziowe, czyli śledź w nowej odsłonie

Śledź to zdecydowanie niedoceniania ryba. Pomijając jej wyjątkowe walory smakowe, jest także bogatym źródłem witamin oraz kwasów Omega 3, którego większość Polaków ma w niedoborze. Optymalnie by było, aby pojawiał się na naszych talerzach kilka razy w tygodniu w różnych postaciach. Śledź charakteryzuje się dość silnym aromatem, a koreczki są bardzo dobrym pomysłem, aby do ich jedzenia zachęcić także najmłodszych.

Koreczki śledziowe na imprezę – hit nie tylko PRLu

Koreczki śledziowe – zaraz obok galarety z nóżek oraz sałatki jarzynowej – najczęściej pojawiły się na stołach podczas imprez w czasach PRLu. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a śledź ponownie staje się królem przyjęć. Koreczki śledziowe to świetna alternatywa dla klasycznego rolmopsa czy śledzia w śmietanie. Ograniczeniem w ich przygotowaniu jest jedynie wyobraźnia.

koreczki śledziowe na imprezę

Prosty przepis na efektowne koreczki śledziowe

Każdy może przygotować koreczki śledziowe. Przepis jest bardzo prosty – link. Trzeba tylko zaopatrzyć się wcześniej w odpowiednie produkty:

  • opakowanie filetów śledziowych
  • chleb tostowy,
  • ogórki konserwowe,
  • ser żółty w kawałku,
  • ziołowy serek do smarowania,
  • wykałaczki.

Kromki chleba tostowego można podpiec na suchej patelni dla uzyskania lepszego efektu smakowego. Ser pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Śledzie pokroić na kawałki, ogórki w plastry. Kieliszkiem wycinamy z chleba oraz sera kółka, smarujemy serkiem. Przekładamy kolejne warstwy i nabijamy na wykałaczki. Proste, piękne i pyszne!