Jak stosować agar?

Możesz używać agar na wiele sposobów, w tym do robienia deserów, napojów, puddingów i innych. Ważne jest, aby pamiętać, że agar nie wymaga podgrzania, aby się rozpuścić, więc możesz go używać również w zimnych potrawach. Poniższe wskazówki mogą pomóc Ci wykorzystać agar w różnych przepisach:

Aby zrobić deser, dodaj agar do mieszaniny cukru, wody i wszelkich innych aromatów, które chcesz włączyć do deseru. Można również użyć agar do produkcji żeli, puddingów lub musów.  Aby przygotować napój, dodaj agar do mieszanki wody i innych dodatków smakowych, które chcesz włączyć do napoju. Agar można również stosować w smoothie i herbatach.  Aby przygotować pudding, dodaj agar do mieszanki mleka, mleka smakowego i innych składników smakowych, które chcesz włączyć do puddingu.

Czy powinieneś użyć żelatyny zamiast agaru?

Istnieją pewne kluczowe różnice pomiędzy żelatyną a agarem, które powinieneś rozważyć przed podjęciem decyzji, którego z nich użyć do konkretnego przepisu. Żelatyna jest białkiem otrzymywanym z kolagenu zwierzęcego, natomiast agar jest substancją podobną do żelatyny, otrzymywaną z czerwonych alg.

  • Żelatyna wymaga podgrzania, aby się rozpuścić, natomiast agar nie wymaga podgrzewania.
  • Obie substancje są używane do zagęszczania żywności, ale żelatyna jest silniejsza niż agar.
  • Agar jest odpowiedni dla wegan, ale żelatyna nie jest.
  • Agar nie wymaga chłodzenia, ale żelatyna musi być przechowywana w chłodnym miejscu.

Do czego można agaru?

Istnieje wiele zastosowań agaru:

  • Desery, jak galaretki, musy, puddingi i inne.
  • Napoje, takie jak smoothie, koktajle mleczne i inne.
  • Sosy sałatkowe, takie jak vinaigrettes, kremowe dressingi i inne.
  • Sosy, jak sosy kremowe, ostre sosy i inne.
  • Zupy, jak kremowe zupy, chowders, i więcej.

Agar jest wszechstronnym składnikiem, który może być używany w wielu różnych przepisach.