Jak przygotować śledzie korzenne?

Kiedyś śledź korzenny był łatwo dostępny, obecnie jest znacznie rzadziej spotykany. Miłośnicy pikantnych i wyrazistych smaków nie muszą jednak się martwić i mogą przyrządzić własne śledzie korzenne. Ma to tę zaletę, że do proponowanych przez nas dań, można dodawać własne przyprawy i dodatki, aby stworzyć niepowtarzalne, własne danie z śledziami w roli głównej.

Śledzie korzenne – przepis oraz składniki

Aby móc przygotować pyszne śledzie korzenne przepis należy przygotować: około 6-8 sztuk filetów śledziowych, około pół szklanki oleju, 3 ziarna pieprzu lub ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, gorczycy oraz kolendry, ząbek czosnku, listki laurowe, niewielka łyżka słodkiej papryki, drobno posiekana cebula.

Śledzie korzenne przepis

Zmielić wszystkie przyprawy w moździerzu, włożyć do woreczka z gazy, włożyć do słoika i zalać olejem. Niech pobędą kilka godzin w cieple. Śledzie wyjąć z opakowania i sprawdzić czy są słone, ewentualnie moczyć w wodzie przez około 2 godziny. Rybę pokroić na małe kawałki. Ułożyć w słoikach i zalać olejem. Powinny macerować przez kilka dni na zimno. Przed jedzeniem posypać posiekaną cebulą.

śledzie korzenne z przepisu

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledź jest bogatym źródłem zdrowego oraz łatwo przyswajalnego białka. Zawiera on dużo tłuszczu, ale to właśnie jego największa zaleta. Aż 70% tego tłuszczu to nienasycone kwasy tłuszczowe o korzystnych dla zdrowia właściwościach, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Jego spożywanie wspomaga również układ odpornościowy, zapobiega chorobom serca, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Wzmacnia również kości i wspiera funkcje oczu. Dzięki zawartości kwasów omega-3 śledź wpływa również na nastrój, podnosi poziom serotoniny, działa antydepresyjnie, poprawia pamięć oraz koncentrację. Śledź jest również bogaty w witaminę A, D oraz E, która posiada działanie przeciwmiażdżycowe.