Wielu lekarzy chwali dobroczynne skutki stosowania w swojej diecie miodu rzepakowego, pozwalającego na prawidłową regeneracje wielu części naszego organizmu. Ta odmiana jest od dawna znana człowiekowi, który ceni go za wyjątkowe walory smakowe oraz lecznicze.
Pszczoły upodobały sobie roślinę rzepaku do produkcji tego smalcowatego w swojej konsystencji miodu i już na przełomie maja i czerwca możemy spodziewać się go na różnych bazarach i w sklepach ze zdrową żywnością.
Główne cechy miodu
Miód rzepakowy jest dość szybko produkowany przez pszczoły, tuż po ukazaniu się złocistych dywanów rzepaku na naszych polach. Niestety, z uwagi na kapryśność pogody w naszym rejonie, nagłe spadki temperatur mogą opóźnić pracę pszczół i zmniejszyć ich zbiory. Miód w swojej pierwotnej konsystencji jest płynny i przybiera bezbarwny lub słomkowy kolor. Ponieważ miody rzepakowe zawierają dużo glukozy jego konsystencja szybko się krystalizuje, dlatego w sprzedaży najczęściej dostaniemy go w bardzo zbitej odmianie, w białym lub kremowo-żółtym kolorze.
Właściwości miodu
Dzięki dużej zawartości potasu miód produkowany przez pszczoły na bazie rzepaku jest bogatym źródłem potasu i aminokwasów. Dzięki temu skutecznie niweluje skutki zmęczenia fizycznego i psychicznego. Stosuje się go, aby wzmocnić serce i uchronić się przed miażdżycą, choć jego leczniczych właściwości nie sposób zliczyć, gdyż może być również stosowany podczas jesienno-zimowych przeziębień, jak i przy wrzodowych chorobach żołądka.