Większość gatunków herbat wyróżnia się oryginalnym smakiem i zapachem. Z pewnością można do nich zaliczyć pochodzącą z Republiki Południowej Afryki herbatę, która bywa nazywana czerwonokrzewem. Herbata rooibos, bo o niej mowa, charakteryzuje się rubinowym kolorem i właściwościami leczniczymi, do których można zaliczyć antyseptyczne, dermatologiczne, antyalergiczne oraz antyoksydacyjne działanie. Jej prozdrowotne walory są nie przecenienia.
O herbacie rooibos można powiedzieć, że wspiera organizm w walce z dolegliwościami, które współcześnie są nazywane chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, nowotwory czy choroby serca. Herbata rooibos – wyróżniająca się smakiem, aromatem i kolorem – do Europy zawitała dopiero sto lat temu. Wywodzi się z Republiki Południowej Afryki i jest produkowana w oparciu o czerwonokrzew rooibos.
Jej zaletą jest także to, że mogą ją pić również dzieci, gdyż w składzie herbaty rooibos nie występuje kofeina. Picie dobrej herbaty staje się powszechnym zwyczajem i nie jest już domeną Anglików. Osoby, które przywiązują wagę do troski o zdrowie, regularnie piją herbatę rooibos, z uwagi na jej lecznicze i prozdrowotne właściwości. Jest ona poza tym po prostu smaczna.